Алергія — хвороба цивілізації, або Як вберегтися від пилку

Розпочинається сезон, коли у багатьох людей виникає алергія на квітковий пилок. За статистикою, від алергії страждає кожен п’ятий.
У нашому регіоні алергенна здатність властива пилку берези, вільхи, ліщини, граба. Тополя ж, на яку більш за все скаржаться алергіки, за даними ряду вчених, узагалі не має алергічних властивостей. На ній просто осідає пилок інших дерев. Потрапляючи на слизові оболонки очей, носа, пилок викликає алергічне запалення

Як розпізнати
Поліноз — це хвороба, яка має сезонний характер і поділяється на періоди: весняний (квітень — травень), літній (червень — липень), осінній (2 половина серпня — вересень). Пилок рослин легко розповсюджується вітром і концентрується всюди у великій кількості. Симптоми полінозу багато в чому схожі із застудними. З’являється сльозотеча, свербіж, набряки повік, закладеність носу, зуд, чхання, водянисті виділення з носу, зуд у носоглотці, кашель. Усе це викликає неприємні відчуття, людина втрачає працездатність, не може вийти на вулицю.
Якщо скарги з’являються вперше, люди думають, що це ГРВІ, замість лікарні ідуть в аптеку та беруть противірусні препарати. Якщо вас турбує тільки ніс — це сезонний риніт, тільки очі — кон’юнктивіт, а коли поєднуються обидві ознаки — поліноз. Дуже часто алергічні прояви мають спадковий характер, рідше з’являються у процесі життя. Якщо ви помічаєте у себе прояви алергії, потрібно звернутися до лікаря-алерголога. Але навіть сімейний лікар може, запідозривши алергію, направити вас до вузького спеціаліста.

Де чатує небезпека?
Основні носії алергенів — дерева й чагарники. Усі вони в період цвітіння можуть стати носіями небезпечного для алергіків пилку. Злаки — жито, кукурудза, костриця, тонконіг, пирій — теж найчастіше викликають алергічну реакцію. Трави-алергени — полин, лобода, амброзія, чорнобиль, а також рослини з жовтими суцвіттями (ромашка, календула, соняшник).
Ще однією причиною може стати спадковість. Лікарі говорять, що якщо хтось із ваших родичів страждав на поліноз, то в 15% випадків є можливість, що і ви отримаєте цю неприємну хворобу. Цікавий і ще один факт: велика частина алергіків живе у великих містах, оскільки їхній імунітет сильно ослаблений. Віковий рівень захворювання на поліноз — від 18 до 40 років, а перші симптоми хвороби виникають у період гормональних змін в організмі. Саме в підлітковому віці й починається ця хвороба.

Як захиститися
Для тих, хто має алергічні прояви, спеціалісти радять:
щоденно робити вологе прибирання оселі;
бажано відкривати кватирки тільки вночі та завішувати їх вологою марлею;
після приходу з вулиці прийміть душ, струсіть одяг — на ньому осідає пилок;
одягайте під час прогулянки сонцезахисні окуляри;
не ходіть до лісу, парку, у поле, взагалі більше часу проводьте у приміщенні;
приймайте призначені лікарем антигістамінні препарати на ніч — зранку наш імунітет знижується і дія ліків буде більш ефективною.

Червоному — ні, зеленому — так!
Як стверджують учені, деякі фрукти та овочі містять білки, аналогічні тим, що є у пилку. Це може заплутати  імунну систему і спричинити алергію. Наприклад, у людей, які страждають від цвітіння амброзії, з’являється алергічна реакція на банани або дині.  
Наступна причина — вранішня пробіжка. До опівдня у повітрі висока концентрація пилку. Тому бігати варто ближче до вечора. А після пробіжки у зелених зонах, кросівки бажано помити.
Контактні лінзи. Алергени «обожнюють» на них осідати. У разі посилення алергії вчені радять носити окуляри.
Забруднений освіжувач або зволожувач повітря також може вплинути на посилення алергії. Бактерії та мікроби-алергени активно розмножуються у вологому середовищі. Тому фахівці радять не забувати чистити ці пристрої, якщо вони є у вашій оселі.  
А полегшити вияви алергії допоможе… кава. Учені дослідили, що склад кофеїну майже ідентичний складу такої речовини, як теофілін. Теофілін застосовують у виробництві ліків від астми. Тож чашка кави полегшить дихання і зменшить головний біль під час алергії.

Рекомендована ж лікарями дієта при алергії має такий вигляд:

  1. Продукти, які не варто вживати хворому: риба та продукти з неї, ікра, морепродукти; страви з гусака, качки, індички, курки; копчені м’ясні та рибні вироби; яйця, майонез, оцет; кава, какао, шоколад; гірчиця та інші спеції; хрін, часник, редиска, редька; томати, солодкий перець, баклажани, свіжа цибуля; гриби; цитрусові; горіхи; полуниця, суниця; мед, диня, ананас, ківі; алкогольні напої.
  2. Продукти, які бажано обмежити: цукор, сіль; хлібобулочні та макаронні вироби з борошна вищого ґатунку; кондитерські вироби, солодощі, здобне тісто; цілісне молоко бажано додавати тільки в каші.
  3. Дозволено вживати: м’ясо яловиче нежирне відварне; супи круп’яні та овочеві; масло вершкове, олію оливкову, соняшникову; картоплю відварну; каші (гречану, геркулесову, рисову); хліб з муки другого сорту, з висівками, житній; молочнокислі продукти (сир, кефір, кисле молоко, йогурти без фруктових домішок і цукру); свіжі огірки; кабачки та інші овочі зеленого та білого кольору; яблука та інші фрукти зеленого та білого кольору; петрушку, кріп; кавун; чай; компоти з яблук, слив, вишень, сухофруктів.

Джерела: vsim.ua, tsn.ua

Please follow and like us:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *