Естрагон допоможе шлунку, а шпинат – серцю

Рослини з ваших грядок часом навіть ефективніші, ніж дорогі ліки. Треба лише знати їхні властивості

Цибуля ріпчаста. Оберігає від багатьох збудників важких хвороб. У війну фітонцидами цибулі лікували рани, які довго не загоювалися. Відомо, що цибулевий сік розчиняє пісок у нирках і навіть камені. Якщо його закапати у ніс, він успішно перемагає нежить. Печеними цибулинами лікують фурункули. Свіжоприготована «кашка» очищує гнійні рани. Якщо часто їсти цибулю, ви значно знизите вміст цукру в крові.

Капуста. Містить майже увесь набір вітамінів, необхідний для людини. Капустяні листи, накладені на хворе місце, допомагають при екземі, радикуліті, опіках, головному болю. Свіжий сік ефективний при подагрі, сприяє рубцюванню виразок і досить швидко значно покращує стан здоров’я. Сік капусти, розведений теплою водою, використовують для полоскання при запальних захворюваннях горла, проти кашлю і хрипоти.

Топінамбур. Його ще називають: «земляна груша», «єрусалимський артишок», «польська ріпа». Допомагає при подагрі, ревматизмі, поліартриті. Використовується для відновлення сил і нервової системи, загального оздоровлення організму. Ефективний для профілактики і лікування цукрового діабету.
Бульби вживають у їжу в сирому, вареному, печеному і смаженому вигляді.

Шипшина. Відвар плодів шипшини підвищує опірність організму до застуд і інфекційних захворювань, сприяє відновленню працездатності при розумовій і фізичній перевтомі, зміцнює стінки кровоносних судин, допомагає при захворюваннях печінки, нирок, сечового міхура, при жовчнокам’яній хворобі, головному болі.
Настій шипшини сповільнює розвиток атеросклерозу, стимулює функції статевих залоз, послаблює і зупиняє кровотечі, зміцнює кровоносні судини.

Естрагон. Інші назви: «тархун», або «полин естрагоновий». Молоде листя і пагони містять вітамін «С», каротин і рутин. Використовується як приправа для посилення апетиту. Має протиглистову, протизапальну, сечогінну дію, загоює, заспокоює, налагоджує роботу шлунку.

Ревінь. Молоді пагони не тільки смачні, а й надзвичайно корисні, оскільки містять майже повний набір вітамінів. Ревінь – гідний «суперник» яблука. Він багатий калієм, що корисний для кровообігу. Але завжди треба пам’ятати, що у зрілих стеблах рослини накопичується щавлева кислота, яка вже шкідлива для організму.
Ревінь підвищує фізичну і розумову працездатність. Його можна використовувати як загальнозміцнювальний засіб при недокрів’ї і туберкульозі. У великих дозах діє як проносне: допомагає при запорах.
Ще одна цікава властивість: ревінь – прекрасний природний барвник волосся у золотавий колір.

Звіробій. Водні відвари у гарячому вигляді п’ють при застуді як потогінний засіб. Водний настій застосовується для зміцнення ясен і полоскання порожнини рота, як протизапальний і антисептичний засіб. Так само застосовується в народній медицині як болезаспокійливий засіб при виразці шлунку і 12-палої кишки. При захворюваннях нервової системи – як тонізуючий і заспокійливий засіб. Допомагає при легких формах цукрового діабету, при кашлі, задусі, туберкульозі, хворобах печінки і як сечогінний засіб.

Календула. Ця помаранчева квіточка, яку ще називають «нігтиком», має потужні цілющі властивості. Настоянки з неї допомагають при гастриті, коліті, ентериті, захворюваннях жовчного міхура і сечокам’яній хворобі, рахіті, дитячих екземах, діатезі, а також при запамороченні, кашлі, застуді.
Ефективна для лікування опіків, ударів, фурункулів, екземи, хвороб порожнини рота, тонзиліту.
Маски з настоянки календули очищують шкіру і допомагають при вуграх.
Раніше настоянкою календули жінки полоскали волосся. Це зміцнювало його і водночас надавало красивого золотавого забарвлення.

Шпинат. На Сході його називають «королем зелені», тому що у листі міститься унікальний набір вітамінів і мікроелементів. Він є прекрасною їжею для тих, хто страждає недокрів’ям і для вагітних жінок. Його корисно їсти при застудах і запаленні легенів, для зміцнення нервової системи, при головному і серцевому болю.
Солі магнію у листі перешкоджають розвитку онкологічних захворювань, солі натрію і вапно допомагають зберегти зуби і зміцнюють кістки.
Шпинат сприяє зниженню кислотності крові, усуває поганий запах із рота, сприятливо діє на печінку.
Сік шпинату корисно пити при кашлі та астмі, ним корисно полоскати горло і зуби при запаленнях мигдаликів і ясен. Але у шпинаті є речовини, що піднімають кров’яний тиск. Він протипоказаний хворим на гіпертонію та подагру.

Please follow and like us:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *